Kertenkele
Kertenkele canlısı omurgalı canlılar grubuna girip sürüngen bir hayvandır, genellikle yeşil renklerde görülen kertenkele farklı renklerde de görülebilir. Bir çok kertenkele türü 4 ayaklıdır ancak iyi ayaklı ve hiç ayağı olmayan kertenkele türleri de vardır. Bu canlıların boyları da yaşadığı alana ve sıcaklığa göre değişmektedir. Birkaç cm kertenkele türleri olduğu gibi metrelerce büyüklüğünde kertenkelelerde vardır. Kertenkelelerin derisi çok sert yapıdadır ve üzeri tamamen pullarla kaplıdır. Kertenkelenin kuyruğuda en az boyları kadardır ve kendini yenileme özelliğine sahiptir yani kopan kuyruk kendisini yenileyerek eski halini geri alabilir.
Kertenkele canlısı sıcak havaları sever ve kış aylarında toprağın altına girerek tüm kış günlerini toprak altında geçirirler. 3000’e yakın türü bulunan kertenkeleler her yerde görülebilir, bunların başında toprak altında, ormanlarda, dağlarda, çölde ve suda görülebilirler. Kış aylarında yağmurdan veya benzeri afetlerden dolayı yuvası bozulan kertenkelenin yeni yuva bulmak için insanların yaşam alanlarına gelerek kendilerine yuva besin ararlar.
Evlerimize gelen kertenkeleler kendisine sığınacak yuva arar ve daha sonra beslenmek için yeni besin maddeleri aralar. Besin maddelerimizin üzerine bıraktığı salya ve dışkılar ile insanlara mikrop bulaşmasına sebep olurlar. Hem etçil hem otçul olarak beslenen kertenkeleler karınca, balık, meyve yaprakları, ağaçların köklerini ve böcekler ile beslenebilirler.
Kertenkeleler çiftleşme sonrasında yumurtalarını yaşadığı ortama bırakırlar. Eğer evimizde bulunan kertenkele üremeye yaparsa kesinlikle evimize yaptığı yuvasında yumurtalarına da rastlamak mümkündür.
Birçok kertenkele türünün bulunduğunu daha önce söylemiştik. Bu kertenkele türlerinden çoğu zehirsizdir ve insanları ısırarak zehirlemezler ancak bazı zehirli kertenkele türleri de bulunaktadır. Bu yüzden herhangi bir kertenkele ısırdığı zaman hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek tedavi olunmalıdır