Kulağakaçan
Kulağakaçan böceği yaklaşık olarak 20 mm boylarında vücudu inceden kalına doğru giden küçük kanatları olan ancak kanatlarını uçmak için kullanamayan bitkilerin yaprakları ile beslenen zararlı bir böcektir. Kulağakaçan böceğinin 3 çift ayakları ve kuyruğunda pense şeklinde bir kıskaç vardır. Kulağakaçanın kıskaçı güçsüz ve zehirsiz oldukları için zararsızdır. Kulağa kaçan böceğinin baş kısmında bulunan 1 çift anten sayesinde yiyecek bulmakta fazla zorlanmazlar. Sarı, siyah ve kahverenginde görülen kulağakaçan dünya üzerinde 800’e yakaın türü bulunmaktadır.
Kulağakaçan böceği bitkisel olarak beslenir. Evlerde bulunan her türlü bitkinin veya çiçeğin yapraklarını hızlı bir şekilde kemirebilir. Bahçelerde ağaçların yapraklarını özellikle üzüm, vişne, kiraz, şeftali, dut ağaçlarının yapraklarını çok severler. Eve gelen kulağakaçan böceği evde bulunan sebze ve meyveleri de rahatça bulur ve beslenmek için onları da kemirmeye başlar. Kulağakaçan bizim besinlerimize zarar verirken üzerine bıraktığı mikroplar ile bizleri hastalık sahibi yapabilir.
Kulağakaçan böceğinin adının neden kulağakaçan dedikleri ise insanlar gece uyurken ağzına, burnuna veya kulağına kaçtıkları için bu böceğin ismi buradan gelmektedir. Bu böcekler genellikle yaprakların altına, kayalık ve taşlık alanlara, binada bulunan çatlak yerlere yuva yaparlar. Besin olarak yaprak bulamadıklarında ölü böcekler ile de beslenebilir.